Videoclub Zaanstreek Noord

Home

Historie

Agenda

Verslagen

Films

Clubbladen

Diversen

Links

Verslagen
Naar boven


Verslag clubavond 4 december 2018

Deze avond stond in het teken van decoupage verzorgt door Mart Pot.
Na welkom door de avondleider Niek memoreerde deze nog het 1 minutenfestival in de Stoomhal. Wij zijn hier al tweede geëindigd, toch een aardig succesje. Ook de nieuwe locatie, nml De Stoomhal, viel bij een ieder in de smaak en wel zodanig, dat op 1 mei 2019 het 1 minutenfestival in de Stoomhal zal worden gehouden.

Na deze mededelingen was het de beurt aan Mart om ons alles te vertellen over decoupage. Hij had een cursus gevolgd bij de Belgische Toni Jacobs.

Kort samengevat is decoupage niets anders dan het splitsen van scènes in shots en deze inkorten of verplaatsen. Mart toonde ons enkele voorbeelden. Ook de muziek maakt een productie spannender.

Na de pauze was het de beurt aan eigen producties. Mart had een docu gemaakt over tijd. Wat is tijd? Wanneer begon de tijdmeting? Hij ging heel ver terug in het verleden en liet ons zien hoe in vroeger tijden men omging met tijd. Tijd is iets ongrijpbaars. Een ieder heeft zijn eigen tijd. Een mooi uitgevoerde documentaire met goed ingesproken teksten, had misschien iets korter gekund.

Jan Catsburg was met vakantie in Portugal en beleefde daar angstige minuutjes, omdat de bus waarmee zij reisden, klem kwam te zitten in een nauw straatje. Maar gelukkig is alles opgelost.

In “Fatima” zagen wij de inwoners op hun knieën meters en meters afleggen naar een kapel ter boetedoening of voor beterschap vragen voor een zieke.

Niek liet ons De Witte Dame zien, een videomapping in Eindhoven. Een fascinerend schouwspel. Afwisselende kleurrijke beelden lieten ons de ontwikkeling van de lamp zien.

Tenslotte was Kees in Duitsland geweest, waar hij de wijnfeesten heeft opgeluisterd en waarbij kleurige optochten voorbij trokken.

Al met al een leerzame en gezellige avond.

MaryNaar boven


Verslag clubavond 24 april 2018

Voor deze avond was Peter v/d Horst bereid gevonden om het een en ander over geluid en de toepassing van microfoons te vertellen. Wie dacht dat een avond praten over geluid saai is kwam bedrogen uit. Peter had de avond goed voorbereid met een arsenaal aan verschillende microfoons die elk een eigen toepassing hebben. En dat alles werd door Peter op geheel eigen wijze middels een mooie presentatie op het doek aan elkaar gepraat. De bedoeling was dat na de pauze wat geluidstechnieken met onze meegebrachte camera’s in de praktijk te kunnen oefenen. Helaas was er te kort tijd hiervoor zodat we dit gedeelte hopelijk nog eens op een andere avond kunnen voortzetten.

Rob ZwartNaar boven


Rondreisjury op 13 maart 2018.

Op dinsdag 13 maart ontvingen wij in ons nieuwe onderkomen De Lorzie de Rondreisjury.
Avondvoorzitter Niek Mannes heette iedereen hartelijk welkom en in het bijzonder de leden van de Rondreisjury. Het was even wennen in onze nieuwe zaal, maar met Han achter de knoppen verliep alles tenslotte op rolletjes. Het geluid was perfect, ook voor de slechthorenden onder ons.
Voor de aanvang was er door de medewerkers van de Lorzie een kar met koffie, thee en koekjes klaargezet, dus een ieder kon zich zelf bedienen.
Naast de clubfilm Straling in de polder deden nog drie prodicties mee, t.w. Macht of Machteloos, Planeet IJsland, Erfgoed en Een nieuw begin.
Behalve de clubfilm, die 225 punten (zilver +) kreeg, werden eveneens genomineerd: Macht of machteloos van Niek Mannes met 225 punten(zilver +) Planeet IJsland van Mart Pot met 227 punten (zilver+).
Het was dus een succesvolle avond.
Tijdens de pauze werden we verwend door de vrijwilligers van de Lorzie, die ons voorzag van hapjes en drankjes.
Omdat we pas om 20.30 uur konden beginnen, liep de avond uit tot 23.30 uur, waarna we tevreden huiswaarts gingen.

MaryNaar boven


Naar boven


Naar boven


Verslag clubavond 23 september 2014

Neem vooral je camera en statief mee
want deze avond wordt een doe-avond onder leiding van Franka Stas. Gewapend met camera’s en statieven waren 18 leden neergestreken in ons clubgebouw. Dit gold ook voor Anneke de Ruiter die voor de tweede keer aanwezig was. Nadat Peter de avond had geopend, werd duidelijk dat we haar als nieuw lid konden verwelkomen. Arend zat relaxed achter het presentatie-orgel, nog wel….

Franka stond al in de startblokken . We kennen haar al van diverse mooie films zoals “J’ai posé mes bagages”. Enthousiast vertelde ze over de AV-lessen die ze op een school voor voortgezet onderwijs geeft. We konden daar vooraf al kennis mee maken middels een tweetal promo-filmpjes die voor de school had gemaakt. “De camera moet het shot interessant maken”, is haar betoog. Om cameravoering handen en voeten te geven heeft ze de methodiek van Ko Vleeschhouwer als basis genomen. Een hulmiddel daarbij is: “geef een woord aan de verschillende type shots die we kennen”. Hierna passeerden die snel de revue.
Elk standpunt en beeldkader heeft direct invloed de manier waarop de kijker het shot beleeft.
Om actie aan te brengen is voor elk shot een ander standpunt en beeldkader van belang. Een andere belangrijk punt is, dat alles wat in beeld komt ook wordt gezien. Dus zorg ervoor dat alles in beeld een functie heeft.

Afijn, hoog tijd om zelf in actie te komen. Er werden 4 groepen geformeerd welke aan de slag moesten met drie opdrachten;
1. Elk groepslid maakt een statisch shot van iemand anders
2. Elk groepslid maakt een dynamisch shot van iemand anders
3. De groep filmt een scene met 3 spelers aan de hand van een kort scenario.
Alle opnamen zouden worden getoond en besproken. Met zoveel camera’s een enorme technische uitdaging voor Arend. Gelukkig werd besloten om per groep maar één camera te hanteren.

Al gauw was het een drukte van belang. Na wat overleg en navragen werden de eerste twee opdrachten door iedereen uitgevoerd. Voor de laatste opdracht moesten alle talenten aangeboord worden zoals acteren, improviseren, regie en cameravoering. Evert maakte er een showtje van en dat was later goed te zien. Maar de camerabeelden moesten duidelijk maken wie de hoofdpersoon in het toneelstukje was. Zo waren alle groepen druk in de weer. Alle kaartjes werden uit de camera’s getrokken en bij Arend stond het zweet op zijn voorhoofd. Wonderwel kregen we alle resultaten op het grote doek voorgetoverd. Zo konden we van Franka horen wat de sterke kanten van de opnamen waren maar ook welke verbeterpunten zij zag. Al met al een gezellige en leerzame avond.

Niek Mannes

vczn2014001.jpg vczn2014002.jpg vczn2014003.jpg vczn2014004.jpg vczn2014005.jpg vczn2014006.jpg vczn2014007.jpg vczn2014008.jpg vczn2014009.jpg vczn2014010.jpg vczn2014011.jpg vczn2014012.jpg vczn2014013.jpg vczn2014014.jpg vczn2014015.jpg vczn2014016.jpg Naar boven